Starten er gået til Vasaløbet og de over 15.000 deltagere er på vej ud på den 90 kilometer lange rejse.
Starten er gået til Vasaløbet og de over 15.000 deltagere er på vej ud på den 90 kilometer lange rejse.

Der er ikke nogen tvivl om, at eksistensen af Vasaløbet i Sverige er vokset markant i danskernes bevidsthed i de sidste 7-10 år. Men hvordan får du fat i et startnummer til Vasaløbet?

Den svenske manddomsprøve på ski har virkelig fået danskernes opmærksomhed over de seneste par år.

Og med den stigende interesse er det nu heller ikke længere helt så let at få fat i et af de eftertragtede startnumre – især ikke når der er en deltagerbegrænsning på hele løbet på lige over de 15.000 personer. Og her til 100-års jubilæet af for det populære løb, der gik det virkelig stærk!

For det er ganske enkelt ret populært at kunne stå på startstregen i Berga by med langrendsskiene på tidligt om morgenen den første søndag i marts!

Er man svensk statsborger er man henvist til at prøve lykken, når den officielle tilmelding åbner sidst på vinteren året før. Men man skal være hurtig på tasterne, hvis man ikke i de seneste par år har haft et startnummer til Vasaløbet.

I løbet af 2010’erne der begyndte der virkelig at være interesse for løbet. I foråret 2014 gik der rekordhurtige bare 92 sekunder før alle ledige startnumre var udsolgt, mens der til 2016-versionen gik sølle 86 sekunder, før alle røde lamper var tændt.

Men for dig som dansk skiløber, der findes der faktisk hele tre forskellige muligheder for at anskaffe sig et startnummer til Vasaloppet! Og så kan man også få tæt på den fulde oplevelse i ugen før, hvis man vælger at løbe det såkaldte Öppet Spår – men det er en helt anden historie.

Man skal op på mærkerne…

Computeren skal være tændt og man skal være klar fra start, hvis du satser på at anskaffe dig et startnummer til Vasaløbet i den almindelige tilmelding. Den finder sted kort efter den forgangne vinters løb, og her er du i konkurrence med en hel del svenskere.

For i Vasaløbets hjemland har der nærmest været tale om en eksplosiv stigning i interessen i den seneste årrække!

Fra 2015 og frem har Vasaløbs-arrangørerne ændret ved deres tilmeldingsprocedure, så tidligere deltagere i løbet har fortrinsret til at anskaffe sig et startnummer til Vasaløbet før andre.

Det særlige, danske tilbud!

Den anden mulighed er ganske unik dansk. Det handler nemlig om, at Danmarks Skiforbund har en helt særlig aftale med de svenske arrangører, således at der et stort antal startnumre reserveret til danske løbere – helt uden om det etablerede svenske system!

I de seneste par år har der været tale om mellem 400 og 600 styks startnumre i alt! Til 2022-version har mange allerede fået overført deres startnumre fra 2021-løbet på grund af Corona-pandemien.

Derfor er der til vinterens løb 300 startnumre til rådighed.

Disse startnumre er sat til salg i midten af april måned, og salget slutter typisk i slutningen af oktober eller starten af november (Til løbet i 2023 er deadline den 25. september 2021 klokken 23:59!). I de seneste par år har der stadig været et par startnumre til Vasaløbet tilbage helt frem hen til det sidste.

 

Der er et krav, som skal opfyldes, og det er at du skal være medlem af en skiklub under Danmarks Skiforbund for at kunne få udleveret dit startnummer.

Den særlige danske tilmelding lukker om:

 

Vælger du den afventende stil?

Der findes også en helt tredje mulighed, men den kræver, at du er en lille smule cool. Og denne mulighed kan ikke anbefales, hvis du allerede på forhånd ved, at du godt kan lidt at have styr på tingene i god tid i forvejen.

Hvert år plejer der nemlig at komme en del startnumre til Vasaløbet til slag igen i løbet af efteråret og vinteren. Årsagerne til afmeldingerne er næsten lige så mange, som der er personer. Men skader, familiearrangementer, manglende træning eller bare generelt kolde fødder er blandt de hyppigste årsager.

Det er især i perioden efter Nytår, at det bliver muligt at købe en andens startnummer til Vasaløbet.

Disse startnumre bliver typisk sat til salg via den danske hjemmesiden Langrendsløb.dk, som er det officielle mødested for alle dem, der enten har startnummer eller transportmuligheder, som de gerne vil sælge eller købe.

Et andet, rigtigt godt tip er selvfølgelig at melde dig ind i Facebook-gruppen ”Langrend Danmark”, som på mange måder er forløberen til denne hjemmeside. I ’Langrend Danmark’ er der selvfølgelig også ’risiko’ for, at du andre gode informationer med i købet samtidig…

”Langrend Danmark”-gruppen har for øvrigt også en ’tvilling’ i form af ”Rulleski Danmark”, hvis det har din interesse?!

De faste handelspladser

Der er selvfølgelig også de faste mødesteder for handlende såsom Den Blå Avis, og diverse startnummer køb/ salg-fora, der er opstået rundt omkring. Du kan også overveje at besøge den svenske hjemmeside www.startplatser.se. Her plejer der at være en livlig handel af startnumre til Vasaløbet!

Husk seedningsløbene!

Når du så har sikret dig et startnummer til Vasaløbet, så må du endelig ikke glemme at få planlagt et seedningsløb eller to. Det er selvstændige (optakts-)løb, hvor dit resultat kan bruges til at give dig en bedre startposition til selve Vasaløbet.

Her på Langrendsguiden.dk vedligeholder vi med jævne mellemrum dette store oversigtskort over seedningsløb i Sverige.