Vasaløbet 2019 blev en tung affære

Vasaløbet 2019 og starten er gået.
Starten er gået på Vasaløbet 2019. Foto Nisse Schmidt/ Vasaloppet

462 danske langrendsløbere stod klar på startstregen til den 95. version af Vasaløbet. Dagslang snevejr gjorde de 90 kilometer fra Sälen til Mora til en langsom og udfordrende oplevelse.

Vasaloppet 2019, årets svenske langrends-udfordring, blev en af de versioner der skrev sig ind i historiebøgerne som en af de mere vanskelige.

Ikke mindst snevejret hele dagen bidrog kraftigt til, at sporene både blev tunge og langsomme for alle de knap 15.000 deltagere.

Og det var bare ikke vindertiderne, der bar præg af det langsomme føre. Også rigtigt mange motionister blev fanget ved såkaldte spærretiderne undervejs ved depoterne.

I alt måtte 2158 deltagere udgå undervejs, hvilket svarer til over 14 % af deltagere i årets Vasaløb. Dette er det 4. højeste antal i hele løbets snart 100-årige historie!

Taktisk triumf til Team Kotegn

Den megen sne fik også stor betydning for afgørelsen af Vasaløbet i herrernes elitefelt.

Her var der nemlig ikke nogen løbere, der havde lyst til at prøve at gå alene i front. Alle små tilløb og forsøg på at løbe fra feltet var nemlig på forhånd dømt til at skulle mislykkes.

Alt pegede derfor i retning af en massespurt som flere gange tidligere. Men med bare få kilometer fra mål besluttede Tore Bjørset Berdal fra Team Koteng, at nu var det tid til at prøve at overrumple feltet.

Præcis samme manøvre var selvsamme løber ude i sidste år. Men her blev han indhentet af feltet på den sidste kilometer.

Denne gang virkede Team Kotegn dog væsentligt bedre forberedt på Berdals ryk.

Lige så snart nordmanden satte sit ryk ind, så var holdkammeraterne klar. På skift gik de op i front af forfølgergruppen og satte farten ned.  Hurtigt voksede nordmandens forspring til 10 sekunder, og han endte i år med at holde sig i front helt til målstregen.

Det var Norges 7. herresejr i Vasaløbet i træk, og den bare 10. herresejr i hele Vasaloppets historie.

I dameklassen vandt Britta Johansson Norgren endnu en gang, efter at hun allerede tidligt i løbet fik opbygget en god afstand til de nærmeste konkurrenter.

462 danske langrendsløbere deltog

Der var igen ganske pæn deltagelse fra dansk side med ikke færre end 462 tilmeldte.

Hurtigste dansker blev i år Joachim Thrane fra Holte Ski i tiden 5 timer, 51 minutter og 40 sekunder. Det var en tid, der rakte til en placering som nummer 533 i det samlede felt.

Blandt de danske damer var Ane Lassen hurtigst med tiden 8:43:13.

Derudover så gennemførte de to danskere Axel Kristoffersen og Jørgen Erik Christense (begge Køge Skiklub) deres 30. Vasaløb, og er dermed opnået status som Vasaveteran og har fremover ret til at starte i startled 5.

Læs også: Se den komplette resultatliste her…

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*