Du har taget beslutningen om at begynde at træne på rulleski. Men så dukker det næste spørgsmål op. For hvilken af de to teknikker på rulleski er bedst for dig at begynde med: klassisk eller skøjt? Få hjælp her til at træffe det rigtige valg – for dig!

Lidt kækt kan man starte med at sige, at det korte svar på spørgsmålet om, hvilken teknik på rulleski man skal kunne, det er, at det på sigt selvfølgelig er sjovest at kunne mestre dem begge. Men der skal jo træffes et valg til en start om, hvilken teknik du vil afprøve først. Her får du nogle overvejelser og spørgsmål, som du kan tage udgangspunkt i.

 

Til at starte med er der to overvejelser, du skal gøre dig, inden du går videre: 1) hvilken retning vil du i det hele taget med dit rulleski-løb, og 2) hvilke forudsætninger har du for at starte på rulleski?

 

Hvad er dit mål med rulleski-træningen?

Med hensyn til punkt 1, så skal du ikke gå i gang med at investere i udstyr og træne skøjt på rulleski, hvis du har hede drømme om at gennemføre Vasaløbet til vinter eller et andet langrendsløb i klassisk teknik. Groft sagt bliver man bedst til det, man træner på! Så vil du være god på langrend i klassisk teknik, så er det også denne teknik, som du skal starte med på rulleski.

 

Hvis du gerne bare vil i gang med at løbe på rulleski, og ikke har nogen bestemte mål, så melder spørgsmål 2 sig.

Langt de fleste hælder til at begynde med den klassiske teknik, da det minder mest om løbe-bevægelsen, og det er den teknik, som man klassisk traditionelt bliver introduceret til først. MEN hvis du tidligere f.eks. har løbet rigtigt meget på rulleskøjter eller skøjter, så er det oplagt at starte med at skøjte i stedet!

Hvis du vil bruge træning på langrend eller rulleski i relation til en anden sportsgren som for eksempel triathlon, så træner skøjt bedst de cykel-relevante muskelgrupper i benene, mens klassisk minder mere om løb.

Når det så er sagt, så er den største gevinst dog på den generelle kredsløbs-træning – med mindre man primært stager hele vejen.

 

Vil du have godt glid på skiene?

For snart en hel del år siden lavede jeg som underviser nogle eksperimenter over nogle år med begyndere på ski. (Det var i forbindelse med undervisningen på Idræts-studiet på Københavns Universitets Vinter-kursus. Så alle deltagerne var Idræts-studerende på universitetet, men ganske få af dem have langrends-mæssige erfaringer fra tidligere). De blev inddelt i forskellige små grupper, men nogle grupper blev introduceret for klassisk først, andre for skøjt.

Som Idræts-studerende må alle deltagerne siges at have et høj niveau af kropskendskab og motorik på forhånd, så der var ingen forskel mellem grupperne på forhånd. En stærkt forenklet konklusion på forsøgene var, at dem, der startede med klassisk først, de fik meget hurtigt fornemmelsen af, at de kunne få fremdrift på skiene. Til gengæld kneb det efterfølgende for dem at få en ordentlig glidefase på skiene – også når de skulle i gang med at lære at løbe skøjt.

 

Lidt modsat gik det for dem, der var kommet i ‘skøjte-gruppen’. Her var der til at starte med lidt problemer med at få fremdrift. (Denne udfordring er dog klart mere udpræget på sne(!) end på rulleski på grund af friktionen mod underlaget). Men da teknikken efter lidt tid lige faldt på plads, så var der både god fart og godt glid på skiene. Og som en særlig bonus her, så gik gik det efterfølgende overraskende let med at lære at løbe en effektiv klassisk teknik på langrend med et godt glid på skiene!

 

Overordnet kan konklusionen koges ned til, at hvis du ikke har løbet langrend før og skal løbe Vasaløbet allerede til den kommende vinter, så er den klassiske teknik klart værd at overveje at starte med. MEN hvis du allerede har nogle forudsætninger for at skøjte, eller ikke har så travlt med at komme hurtigt i gang med den specifikke træning, så bør du klart overveje at starte med at lære at skøjte.

 

Hvordan kommer jeg videre med rulleski herfra?

For at komme videre og i gang med træningen på rulleski herfra, så findes der flere forskellige muligheder. Umiddelbart er det mest oplagte at starte med at finde et sted i nærheden af, hvor du bor, hvor du både kan prøve lidt forskelligt udstyr til rulleski og samtidig få kyndig begynderhjælp og instruktion.

På dette oversigtskort er der samlet en lang række danske skiklubber, der har fast ugentlig rulleski træning på programmet. I mange af klubberne er det også muligt at låne begynderudstyr de første par gange.

Tilbage til spørgsmålet om, hvilken teknik på rulleski man skal starte med: Der er altså flere gode argumenter både for at vælge den klassiske teknik eller skøjt til at starte med. I sidste ende er valget dit! Men du er naturligvis velkommen til at skrive, hvis denne artikel har skabt nogle spørgsmål, som ikke er blevet besvaret undervejs.