Løb langrend indendørs – på besøg i Skidome i Göteborg

Det kan godt lade sig gøre at løbe langrend indendørs.
Det kræver lige en lille smule mental tilvæning, men derefter er det helt OK at løbe langrend indendørs i den nye skitunnel i Gøteborg. Foto: Christian M. Borch

Bare få timers transport fra Danmark er det nu muligt at løbe langrend indendørs hele året rundt. I juli 2015 slog Skidome i Gøteborg nemlig dørene op for de snehungrende langrendsløbere.

Det kan godt lade sig gøre at løbe langrend indendørs.
Det kræver lige en lille smule mental tilvæning, men derefter er det helt OK at løbe langrend indendørs i den nye skitunnel i Gøteborg. Foto: Christian M. Borch

Juli 2015 var langrendsmæssigt en lidt speciel dag set gennem et par danske ski-briller.

For her åbnede Skidome i Gøteborg, og dermed er muligheden for at løbe langrend på sne om sommeren med et trylleslag rykket markant nærmere Danmark.

Tidligere har man været henvist til udenlandske gletsjere eller at rejse til skitunnelerne i enten tyske Oberhof eller den lange køretur til Torsby i Sverige, hvis man som dansker ønskede at være sikker på at få frostsne under skiene i løbet af sommeren.

Men nu er skitunnelen Skidome altså åbnet i et industriområde lige i udkanten af Gøteborg.

Det betyder, at der er mulighed for kvalitets-træning på sne kun små tre timer i bil fra København, eller 15 minutter med den lokale skinnebus fra havnen og dermed færgen fra Frederikshavn!

Langrendsguiden.dk besøgte Skidome kort tid efter åbningen for publikum, men før den officielt var indviet. At man på dette tidspunkt ikke var fuldt oppe at køre blev blandt andet symboliseret ved, at der inde i hallen gik en servicemand rundt og skruede skilte op, der markerede nødudgangene, mens vi løb rundt.

Hvad finder man i Skidome?

Vælger at tage turen til Skidome, så vil man finde hele 1200 meter langrendsspor under tag i et stort sportskompleks.

Med fitnesscenter, fysioterapi, idrætshaller, restaurant, sportsbar, hotelværelser, konferencelokaler og sportsbutik under samme tag, så har man et oplagt sted for små og større træningslejre.

Udendørs findes der en række tennisbaner lige ved siden af, og omegnen omkring Gøteborg byder i det hele taget på lækker natur med mange træningsmuligheder. Men på nuværende tidspunkt findes der ikke egentlige rulleski-baner i nærheden af Skidome, men det skulle efter sigende være undervejs.

Skidome i Gøteborg se fra parkeringspladsen

Sneen i hallen laves af en af de samme snemaskiner, som der blev brugt i forbindelse med de Olympiske Lege i Sochi 2014. Maskinen blev erhvervet for et pænt stort millionbeløb, skilt ad i Rusland og fungerer altså nu i Skidome.

Den gennemsnitlige temperatur i hallen er tilstræbt til at være -3 grader, men med en lille smule udsving hen over et døgn.

Sporene bliver ikke kørt op hver dag, hvilket kan give oplevelsen af lidt løse og udkørte spor, hvis man kommer på et lidt sent tidspunkt i forhold til løjpemaskinens rundtur. Vi var forbi efter 8 dage uden sporopkørsel, men generelt var spor-oplevelsen godkendt.

  • Udover at stå på langrend indendørs, så er der også en fuld størrelse indendørs fodboldbane i Skidome
    Der er imponerende forhold i den indendørs fodboldbane, hvor der blandt andet er blevet plads til ikke færre end 3.500 tilskuereplads

Hvorfor bygge en skitunnel til?

Det er en lidt sjov historie, der ligger bag hele processen, der har ført frem til muligheden for at løbe langrend hele året i Gøteborg. Og den historie starter faktisk med fodbold og drømmene om at gøre sig gældende på højeste, europæiske niveau.

Den lokale fodboldklub, IFK Gøteborg, har gennem flere år haft et udtalt ønske om at få forbedret deres træningsforhold for deres bedste hold, herunder at få adgang til en bedre indendørs kunstgræsbane end hidtil.

Det var et ønske, som kom den lokale erhvervsmand Ola Serneke for øre. Serneke har gennem længere tid været en af de trofaste støtter omkring fodboldklubben, samtidig med at han også har et stort bankende hjerte for langrend.

Efter lidt tid voksede disse flere forskellige idéer sammen, således at der i dag altså blandt andet er et fuldt hotel med fine konference-faciliteter, et par håndboldbaner, et idrætsgymnasium med flere spor på hvert klassetrin – og selvfølgelig har IFK også fået en helt ny opvisningsbane med kunstgræs og med plads til ikke færre end 3.500 tilskuere på lægterne.

Fodboldhallen er for øvrigt konstrueret på en så smart måde, at der kan åbnes porte ind til langrendshallen, så man kan afvikle større konkurrencer på ski inde i hallen.

Hvad koster det at træne i Skidome?

I skrivende stund (september 2015) koster et dagspas til Skidome 395,- SEK. Dertil er det muligt at tilkøbe adgang til for eksempelvis fitnesscenter og spa-området, og man desuden købe sig adgang til alle de øvrige faciliteter.

Regner man med at komme oftere, er der mulighed for at købe et klippekort. Ligesom at man også kan købe et årskort, der giver fri adgang i hele åbningstiden, som på hverdage er mellem klokken 05.00 til 22.00.

Som et lille kuriøst tillæg skal nævnes, at vælger man årskorts-løsningen, får man samtidig sit eget skiskab med i købet. Så skiene kan let opbevares inde i selve skihallen lige ved starten af langrendssporet…

Se de aktuelle priser i Skidome…

 

Er det så værd at pakke sine langrendsski sammen og tage en tur til Göteborg?

Det korte svar er et ja – for holder man af følelsen af at løbe på langrend, så kan man i høj grad få sin lyst stillet i Skidome!

Og med den korte transportafstand fra Danmark er det et oplagt mål for korte en-dagsture for klubber og trænings-grupper!

Med sin indretning lægger Skidome op til, at man virkelig kan få løbet teknikken på ski grundigt ind i kroppen før vinteren starter.

Men det minder meget om at træne i en lille svømmehal, hvor den ene bane kommer til at tage den anden! På vores testtur i juli 2015 blev den længste tur til 12 omgange. Så blev lysten alt for stor til at tjekke den ganske fortrinlige restaurant ud!

Som man også kan se i videoen her på siden, så skal man afgjort ikke sætte næsen op efter den store natur-oplevelse i Skidome! Der står godt nok tre grantræer derinde, men de er ikke ægte. Og hvad angår højdemeter, så er der en lille, stejl bakke og et par enkelte små flade stræk. Men de er ikke oplagte til for eksempel at træne nedkørsler på.

 

Og er det fordi man gerne vil nyde den stille knitren af sine ski mod sneen, så kan man godt opleve det –  men det bliver i pausen mellem de musiknumre, der bliver spillet i hallens højttalere.

 

Alt i alt er Skidome et besøg værd! I første omgang for oplevelsen og den dejlige fornemmelse af endelig at være på langrendsskiene igen! Så det tæller klart på plussiden, at man er sikker på at få sne under skiene – uanset temperaturen udenfor. Men det kan hurtigt blive lidt ensformigt at løbe den samme 1,2 km lidt flade rundstrækning igen og igen…

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*