Når du tilmelder dig Vasaloppet, får du automatisk en seedning allersidst i startfeltet. Men det behøver ikke at være derfra, at du starter løbet. Her får du nogle tips til, hvordan du sikrer dig en bedre startposition i den svenske langrends-styrkeprøve.
Hvis du har gennemført Vasaloppet før, så kender du det måske alt for godt: Starten er gået, og det går i fin fart frem til den første bakke, hvorefter du står så står stille og venter!
For det er præcis det der sker, når over 15.000 mennesker på langrendsski bliver sendt af sted samtidig, og antallet af spor efter få minutters løb går fra at være rimeligt til begrænset.
Læg dertil en ganske pæn stigning, nogle lodsejere, der ikke vil gå med til at fælde nogle træer og et gammelt, fredet hus midt i løjpen, der hverken må flyttes eller rives ned. Så har du alle ingredienserne til en irriterende svensk ski-flaskehals!
Din ventetid er i høj grad afhængig af, hvor mange løbere, der starter foran dig i løbet, og netop din startposition har du heldigvis mulighed for at påvirke på forhånd. Det kræver bare, at du planlægger din sæson med lidt omtanke.
Men først skal vi lige have lidt fakta på plads…
Din seedning eller Vasa-startled
Et af de særlige kendetegn ved Vasaloppet er, at hvert år den første søndag i marts bliver alle 15.000 deltagere sendt af sted på samme tid. Der er altså ikke tale om forskudte startgrupper som ved andre langrendsløb. Men til gengæld er der en smule mening i det, der ved første øjekast kan virke som lidt gammeldags galskab.
Alle deltagerne er nemlig på forhånd blevet tildelt en plads i et såkaldt startled. Dem findes der i alt 11 af til Vasaloppet, og de er nummereret fra 0 til 10. Har du en plads i led 0, så er du ganske skrap på ski, for det hedder nemlig også ’Elitleddet’, og de starter som de eneste med et lille forspring til resten af feltet.
Få styr på din Vasa-seedning
Som førstegangsdeltager i Vasaloppet havner du som udgangspunkt bagerst i køen i startled 10. Men har du indenfor de seneste tre år deltaget i enten Vasaloppet, HalvVasan eller Öppet Spår, så har du allerede adgang til at få foretaget en seedning.
Her skal du dog være opmærksom på, at jo ældre dit løbsresultat er, jo dårligere bliver din seedning. De svenske arrangører arbejder nemlig med en form for ’forældelses-bonus’, således at du ryger et startled bagud for hvert år, som dit seedningsresultat har på bagen. Så er dit seedningsresultat til startled 7, så havner du i startled 8 i stedet, hvis dit anvendte seedningsresultat er over et år gammelt.
Løb et seedningsløb
Har du ikke et tidligere resultat fra Vasaugen på dit sportslige cv, så behøver du ikke at ærgre dig. Der findes nemlig en hel del svenske langløb, som kan bruges som Vasa-seedningsløb.
Også det danske rulleskiløb Kongevejsløbet er med denne eksklusive klub. Faktisk som det indtil videre eneste rulleskiløb udenfor Sverige!
Dels er deltagelsen i et sådan løb en rigtig god træningsmulighed, dels giver det dig en kærkommen lejlighed til at teste tøj, udstyr, forplejning, smøring og lignende.
Disse løb finder sted over hele Sverige, og fællestræk ved løbene er, at de er på minimum 40 kilometer, har mindst 100 deltagere og finder sted i klassisk stil. Også en række norske turløb og større, internationale langløb kan bruges som seedningsgrundlag.
Udover Kongevejsløbet i Danmark findes desuden en række svenske rulleskiløb, der tæller som seedningsløb til Vasaloppet: Det klart største og mest kendte er Alliansloppet, der typisk sted i en af de sidste weekender af august.
Se oversigtskortet og få overblik over alle de svenske seedningsløb
Fælles for alle disse løb er, at de er anerkendt af Vasaløbs-arrangørerne som officielle seedningsløb. Dermed er de også at finde i Vasaløbets officielle seedningstabeller, som løbende bliver opdateret hver onsdag efter et officielt seedningsløb.
Maratonløb ingen hjælp
Mange deltagere tror fejlagtigt, at man kan bruge gode resultater fra andre sportsgrene til at få en god Vasa-seedning. Men her hjælper det desværre ikke at være hverken verdensmester i cykling eller triatlon for den sags skyld. Du bliver seedet ud fra dine tidligere langrendspræstationer.
Hvis du ikke allerede har planer om at deltage i et langløb den kommende vinter, så er det klart værd at overveje at få et løb eller to i hus!
Det er den klart letteste måde at rykke frem i startfeltet på, og du kommer til at følges – og vente – med skiløbere, der løber samme tempo som dig…