Dansk rulleskiløb seedningsløb til Vasaloppet

Rulleskiløbet Kongevejsløbet skydes i gang i 2014

For første gang nogensinde er det lykkedes at få et dansk rulleskiløb godkendt som officielt seedningsgrundlag til et af de store langdistance-langrendsløb i verdenen, nemlig Vasaløbet.

Rulleskiløbet Kongevejsløbet skydes i gang i 2014
Rulleskiløbet Kongevejsløbet bliver skudt i gang. Foto: Bent Hjarbo

Der bliver skrevet et lille stykke dansk skihistorie, når starten til Kongevejsløbet 2016 går på Hørsholm Kongevej søndag den 18. september klokken 12.00.

Det blev afsløret af en synlig stolt stævneleder, Bjarne W. Rasmussen fra Holte Ski, der kunne offentliggøre nyheden i forbindelse med præmieoverrækkelsen ved DM Kort på rulleski på Flyvestation Værløse i midten af juni.

Se også: Alle Bent Hjarbos billeder fra DM Kort (eksternt link)

Unik mulighed for danske langrendsløbere

Med Kongevejsløbet som seedningsløb til Vasaløbet er der lagt op til en helt unik chance for de mange danske langrendsløbere, der netop har den kommende vinters svenske manddomsprøve som træningsmål.

Der er ellers en række forskellige krav fra Vasaløbets side, før et løb kan blive godkendt som seedningsløb.

Se også: Alle rulleskiløb i Danmark i 2016

Især kravene til rulleskiløb er skærpede. Indtil nu har bare 2 rulleskiløb opnået seedningsstatus, nemlig Alliansloppet i Trollhättan og Stockholm Rollerski.

Rulleskihjulene i fokus

Årsagen til den skærpede opmærksom skyldes faktisk de forskellige producenter af hjul til rulleski.

Der findes nemlig ikke nogen officielt vedtagne standarder for, hvilken gummilegering der passer til de såkaldte 2’er hjul. Når der ikke er ensartethed omkring deltagernes udstyr, så bliver det efterfølgende meget svært for Vasa-arrangørerne at foretage en reel styrkemåling af deltagerne og dermed foretage en retvisende seedning.

Og det er netop denne reelle forskel i hjulhastighed, der hidtil har gjort, at Vasa-arrangørerne indtil nu har været meget skeptiske i forhold til seedningsløb på rulleski.

Låne rulleski til alle

Netop denne udfordring er det lykkedes for folkene fra Holte Ski at rydde af vejen.

De har nemlig overtalt rulleskiproducenten Skigo til at stille ens rulleski til rådighed for alle deltagere i seedningsløbet. Det betyder, at alle deltagere i Kongevejsløbets 45 kilometer seedningsgivende løb kommer til at løbe på ens SKIGO Carbon rulleski med 2′ er hjul!

Der kan dog maksimalt opnås seedning til Vasaloppets led 2. Man kan med andre ord ikke løbe sig til eb seedning i led 1 eller til eliteleddet.

Tilmeldingen til Kongevejsløbet 2016 åbnede onsdag den 6. juli, og der er sat en deltagerbegrænsning på 200 personer i alt fordelt over alle distancerne.

Den første vigtige skæringsdato i tilmeldingssammenhæng bliver søndag den 4. september. Alle der har tilmeldt sig før denne dato vil modtage en lycra hue af mærket Skigo med et dansk flag på.

Læs også: Den officielle indbydelse på Holte Skis hjemmeside