Danmark har gennem en årrække været en af de større deltagernationer i Vasaløbet, og mange kender en eller flere, der skal deltage. Her har du en lille guide til, hvordan du eller dine nærmeste kan følge med i Vasaløbet eller i et andet løb i ”Vasa Vinterveckan”!
I gamle dage var svensk tv’s direkte udsendelse den eneste måde at følge med i Vasaløbet på.
Og den startede altid med, at tv-legenden Sven ’Plex’ sagde god morgen og bød velkommen fra et lille værelse i huset på startpladsen ved Sälen.
’Plex’ lever desværre ikke længere, men SVT kører følger naturligvis fortsat alle de traditioner, som der følger med en af svensk fjernsyns allermest populære heldagsudsendelser.
Igen i år har SVT lavet et helt lille mini-site dedikeret til Vasaløbet og alle de øvrige løb, der finder sted i løbet af ugen.
De tekniske muligheder i især de senere år, har givet de svenske arrangører helt andre muligheder. Herunder har vi forsøgt at samle et par af de bedste muligheder.
Følg Vasaløbet streamet via nettet
Indtil for ganske få år siden kunne man helt uden problemer følge løbet takket være SVT. Det kan man stadig, hvis man altså modtager SVT’s direkte tv-signaler. Men i takt med at tv-rettighederne til løbet er begyndt at udgøre en reel handelsvare, så er der nemlig blevet lukket for signalet via internettet.
Vasaløbet indgår i den såkaldte Ski Classics-serie, og via Live Center på Ski Classics hjemmeside kan man finde masser af mellemtider, baggrundsinterview, etc. Prisen for at følge Vasaløbet via denne hjemmeside starter fra 69,- danske kroner. Der sendes kun fra selve Vasaløbet og fokus i udsendelsen er meget udpræget på eliten.
Derudover findes der via Vasaløbets hjemmeside en række gratis live-streaminger, som man kan følge.
På TV kan løbet i 2019 også følges på TV3 Sport fra klokken 07.50.
Tracking via computeren
En af de åbenlyse bedste tekniske landevindinger de seneste år er Vasaløbets tracking via computeren. Her kan du vælge at følge et uanet stort antal personer i alle vinterveckans løb med mellemtider ved hver eneste tidskontrol undervejs.
Samtidig får man tidsestimater på, hvornår den enkelte person vil passere næste kontrol.
Men den mest åbenlyse fordel er, at den er gratis, og du kan selv bestemme, hvem du vil følge hvornår.
Tracking via Vasa-app’en og sms
De svenske Vasaløbs-arrangører har lavet en app, hvor man kan følge udvalgte deltagere.
Her udvælger du hvilke deltagere, du vil følge, og betaler så 10 svenske kroner for hver deltager(!), som du ønsker at følge i Vasaløbs-ugen. Det kan med andre ord godt løbe op i en pæn sum penge, hvis du har mange personer, som du gerne vil følge.
Til sammenligning med trackingen via computeren (der er gratis), kan denne ’service’ godt løbe op i pænt beløb, hvis du vælger at følge flere løbere!
Tilsvarende er det for den særlige sms-service, der dog kun er tilgængelig Sverige, Norge og Finland, og som koster mellem 25 og 35 kroner alt efter, hvilket løb der er tale om.
Lyt til Vasaløbsradioen
Alle løbsdage sender den særlige Vasaløbsradio som minimum mellem klokken 12 og 18.
På de store løbsdage som selve Vasaløbet og Tjejvasan starter udsendelserne allerede klokken 07.00.
Vasaradioen er underholdende og følger i ligesom SVT’s udsendelser fint i ’forfædres fodspor’.
Du kan finde den tilsvarende oversigt på Vasaløbets svenske hjemmeside…
Er det 10 kroner pr besked eller pr deltager app’en koster? Det kan blive pænt dyrt, når nu vi er flere mand afsted!
Jeg går stærkt ud fra, at der er per deltager! Men formuleringen på Vasaloppets hjemmeside er langt fra tydelig: “För 10 kr styck får du aktuella push-notiser med mellantider vid alla Vasaloppskontroller som passeras av utvalda deltagare.“. For ellers har du ganske ret i, at det vil løbe op i pænt store beløb!
Mange hilsner,
Christian
Fin artikel! Er der ikke nogen danske kanaler som sender Vasa?
Tv2 Play sender det meste af løbet👍